INTERAKTÍV ÉLMÉNY HÁZHOZ-SZÁLLÍTÁS: OTTHONKONCERT – ONLINEKONCERT

INTERAKTÍV ÉLMÉNY HÁZHOZ-SZÁLLÍTÁS OTTHONKONCERT – ONLINEKONCERT Hazánkban elsőként, egyedülállóan otthonába visszük a zenei élményt!...

Fordító - Translate

2019. február 18., hétfő

Örökség - MŰVÉSZI ZENE KÖR – Koncertpedagógiai Előadássorozat Beszámoló II.Évad


 Örökség - MŰVÉSZI ZENE KÖR –
Koncertpedagógiai Előadássorozat Beszámoló II.Évad

MŰVÉSZI ZENE KÖR – Domokos János Antal vezetésével működő - Tehetségmenedzselő szervezetünk projektcsoportjával a 2018. év Szeptembertől Novemberig tartó időszakában – az Örökség címűközművelődési és közönségnevelési feladatokat is ellátó koncertpedagógiai előadássorozatunkkal – a megyeszékhely meghatározó középfokú intézményei részére - biztosítottunk magaskultúra-közvetítő - a művészi zene népszerűsítését célzó - esélyteremtő programokat.
Az előzetes igényfelmérésekből kiderült, hogy a középiskolás korosztály számára szükséges a legelmélyültebb nemzeti kulturális tartalmat közreadni, hiszen az egészséges világképük kialakításához az ebben a korban ért pozitív jövőképpel rendelkező társadalomkulturális hatások elengedhetetlenek.
Ezt mi is megtapasztalhattuk, hiszen nagyon érdeklődő fiatal tanulói közösségekbe érkeztünk meg minden alkalommal, akik a tömeg- és multikulturális zajszennyezettségben korábban nem ismerhették meg valódi magyarságunk hagyományait és európai kultúránk közös értékeit.
Külön öröm volt látni, hogy magyar zeneművészetünk, irodalmunk tiszta eszközeivel és módszereivel interpretálva milyen mértékű befogadással szereztek magaskulturális közösségi élményt a középiskolás tanulók, akik az előadás végére büszke szemmel tekinthettek magyarságukra és megtalálhatták az összetartozás értékeit egy - a különbözőséget kihangsúlyozó - infokommunikációs korban.  
A művészeti alkotásokat – Arany János verseit, kortársainak zeneműveit, valamint korunk irodalmi és zenei alkotásait, Csíki András költő és Domokos János Antal zeneszerző művészetének illeszkedő elemeit - úgy válogattuk össze, hogy egyszerű, világos üzenetek formájában közölhessék a tanulói közönséggel a tematikus tartalmakat, a művek valódi mondanivalóját, a közösségi, kollektív nemzeti öntudat és a személyes magyarságtudat tükrében, a zeneművészet és irodalom perspektívájából.
Az előző évadok sikeres pályázatainak köszönhetően már volt tapasztalatunk hogyan szükséges kialakítani és továbbfejleszteni egy korszerű koncertpedagógiai előadás tematikus programját, így a középiskolás közönség edukációs tartalomigényeinek megfelelően átalakítva dolgoztuk ki az Örökség című előadásunkat is, amely az előadássorozat végére a már működő tematikus előadássorozatainkhoz hasonló élményhatást és népszerűséget érhetett el.
Az évadelső Örökség előadásunk a Debreceni Újkerti Közösségi Ház aulájában
2018. Szeptember 27-én került megrendezésre.
Már az impozáns és inspiráló helyszínválasztás megadta a hatékony befogadáshoz szükséges alaphangulatot, amelyet a korszerű technikai feltételek még jobban segítettek.
Az alkalom különlegessége volt, hogy a 1848-49-es magyar szabadságharc 170.éves jubileumának tiszteletére a szervezők rendhagyó történelemóra keretében fogadták előadásunkat, tematikus dokumentumkiállítás kíséretében.
Az Újkerti Közösségi Ház rendezvényszervezői által biztosított professzionális feltételek mellett közreadott előadásunk célközönsége a Beregszászi Pál Szakgimnázium – előzetesen kiválasztott - tanulói voltak, hiszen ők az épületen belüli követlen átjárással könnyen hozzájuthattak a programhoz.
A tanulók mellett a kiállításmegnyitóra érkező nyugdíjas közönség is csatlakozott az előadáshoz, így – a tervezethez képest – nagyobb létszámban vettek részt a programban.
Az így kialakult helyzet váratlan feltételeket teremtett számunkra, hiszen a különleges alkalomhoz natívan illeszkedve újratervezéssel fejlesztettük tovább előadásunkat úgy, hogy a fiatal és az idős közönség is megfelelően magas színvonalú, könnyen befogadható tartalmat és új ismereteket is szerezhessen általa.
Mivel az elmúlt 30 évben – nemzetközi és nemzeti színpadi tevékenységeinkkel – megszerzett szakmai tapasztalataink révén fokozott jártasságot szereztünk az ehhez hasonló helyzetek menedzselésében, a megváltozott körülmények sikeres változásmenedzselése nem okozott problémát a megvalósításban.
A humor, mint meghatározó nemzeti közös nevezőnk segített az előadás prózai stílusát rögzíteni, így az életkori sajátosságok tekintetében széles skálán megjelenő közönség aktívan vehetett részt a nemzeti értékeinket tudatosító magaskulturális élménymegosztásunkban.
Az idősebb közönség előadás-tapasztalata sokat segített a fiatalok számára, hiszen pozitív példájukat követve a tanulók elsajátíthatták a koncerttermi viselkedés alapjait.
Az előadás után kisebb szakmai konzultáció alakult ki, ugyanis a jelen lévő nyugdíjasok között - korábban aktív - festők, írók és fotóművészek is voltak, akik elismerő szavaikkal méltatták előadói és alkotóművészi tevékenységeinket, amelyek tematikusan illeszkedő részleteit a helyszínen megismerhettek.


A Művészi Zene Kör a Debreceni Újkerti Közösségi Házban




A következő sikeres művészi zenei előadásainkat 2018. Október 18-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézete bentlakói körében tartottuk meg, társadalmi szerepvállalásunk kiterjesztése mellett. 
Ahogy már a korábbi – ezen a helyszínen lebonyolított – előadásaink során tapasztalhattuk, rendkívül szabályozott módon, szinte már szertartásszerűen teremtették meg a felügyelőtanárok a művészi zene befogadásához szükséges alaphangulatot, amit sem az IKT eszközök használata, sem a tetszésnyilvánítás nem zavarhatott meg. Ezek az alapfeltételek számunkra nem voltak idegenek, rugalmas programkoordinációval menedzseltük a rendhagyó magaskulturális eseményt.
Az interaktivitás megőrzése érdekében a vizuális szemléltetést ismeretátadás-metodikus módszerekkel váltottuk ki, a taps hiánya pedig tovább fokozta a kollektív meghittséget.
Szokványos módon zajlottak az előadások, sem magatartásproblémát sem ellenérzést nem tapasztaltunk, amelyekre egyébként - a magaskultúrával nem találkozó büntetett fiatalok részéről - számíthattunk volna.
Szándékaink szerint egy másik tematikájú előadásunkkal a későbbiekben is visszatérünk az intézménybe, hogy Művészi Zene Kör szervezetünk társadalmi szerepvállalását kiemelten érvényesíthessük.

A Művészi Zene Kör az EMMI Javítóintézetében



A negyedik előadás 2018. November 26-án a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanulói előtt zajlott. Az előzetes egyeztetések alapján a helyi szervezők azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy – a nagy tanulói létszámra való tekintettel – két előadást tartsunk meg a helyszínen, amelyet sajnos – ezen projekt korlátozott keretein belül – nem állt módunkban teljesíteni.
Természetesen egy következő pályázat alkalmával szándékaink szerint pótoljuk az intézmény által kért további előadást és az idei programról lemaradt tanulók számára is biztosítjuk a magaskultúrához történő könnyített helyszíni hozzáférést.
A tantermet érkezésünkre technikailag és szervezés tekintetében is maradéktalanul előkészítették, segítettek még a felszerelés mozgatásában is.
A szervezési előkészületek is kedvezően alakultak, hiszen a lokális igény már korábban megmutatkozott és készséges fogadtatásban részesült az előadás.
Végül a résztvevők csoportösszetétele emelt történelem és humán specialitású 10. évfolyamos osztályokból alakult ki, az ének pedagógiai szakértőként és tanfelügyelőként is tevékenykedő rendkívül tájékozott tanárnő koordinálásával.
A magyarságtudat tudatosításával foglalkozó interaktív előadásunk ezek mellett a feltételek mellett a legnagyobb illeszkedést érhette el és hasznosan elmélyíthette a gimnazista tanulók tematikus tájékozottságát.
Rendkívül magas neveltségi szintről tettek tanúbizonyságot a tanulók, befogadóan várták a zeneművek és a versek egymásutánját, valamint az ezeket kísérő új ismeretek interaktív közreadását is érdeklődéssel követték, a legtöbben szívesen válaszoltak a feltett kérdésekre is a szomorúan esős nap ellenére.
A szakos kollegina segítségével a közös éneklés is rendkívül színvonalas produkcióvá fejlődött, az általában tapasztalható éneklés iránt tanúsított fenntartások ez alkalommal nem jelentek meg a tanulói körben.
Az előadás végén kis beszélgetésre is maradt idő, így megtudhattuk milyen tematikájú előadásokra van szüksége az intézménynek, valamint ígéretet tettünk az intézmény által kért második előadás készséges megszervezésére is, amit a jelenlegi projekt keretein belül nem tudtunk teljesíteni számukra.


A Művészi Zene Kör a Csokonai Gimnáziumban


Az előadásturné ötödik, végső állomása a Könnyűipari Szakgimnázium tanulóinak
2018. November 29-én került megszervezésre.
Az előzetes környezetfelmérésünkből és a tanulói összetétel iránti tájékozódásunkból kiderült, hogy kulturális szempontból alapvetően egységes – alapműveltségi szinten is korlátozott – közönség részére szükséges interpretálni programunkat, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a hallgatóság számára még nemzeti értékeink, hagyományaink is új ismeretanyagként jelentek meg az előadásban.  
Rögtön az előadás elején a koncerttermi viselkedéskultúrát gyakoroltattuk, hiszen a tanulók gyakorlatlanok voltak ebben a tekintetben is.
A tetszésnyilvánító taps és a produkció utáni reflektáló beszéd szabályos helyének tudatosítása után műsorunk aktív közreadása következett.
A támogató szülői háttér hiánya már a programkezdés első pillanataiban észlelhető volt, amit a nevelők fokozott fegyelmezéssel menedzseltek.
Ezt a folyamatot némiképp nehezítette, hogy előadóként a magas szintű interaktivitást – szándékaink szerint – a teljes előadás alatt fenn kívántuk tartani és kérdéseinkkel aktivizáltuk a tanulói közönséget.
A közönség bevonásával végül sikerült könnyebben befogadhatóvá tenni a komoly ismeretanyagot és lelkes tapssal kísérték a produkciókat, amit ritmikus kíséretté változtattunk, majd a záró produkcióban álló tapssal kiegészített táncmozgássá fejlesztettünk.
Ez a harmonizáló módszer kiváló egyensúlyt tartott fenn a versek csendes komolyságát és meghitt komorságát nehezen elfogadó tanulók számára, akik így facilitáltan juthattak hozzá a magaskultúrához.
Az előadás végén a közönség vidáman indult meg felénk, hogy a hangszereket közelről is megtekinthessék, kipróbálhassák és az aktív alkotó- és eladóművészetről kérdezgessenek.  
Nagy öröm volt számunkra, hogy kortárs alkotásaink révén mind a költészetet, mind a zeneszerzést olyan - a hétköznapokban is - hasznos tevékenységként rögzíthettük emlékezetükben, amely segíthet szebbé tenni kollektív környezetünket egy olyan időszakban, amikor a digitális térben popularizálódó multikultúra elvonhatja a fiatalok figyelmét a megbecsülést és büszkeséget nyújtó közös nemzeti és a személyes értékeinkről.


A Művészi Zene Kör a Könnyűipari Szakgimnáziumban az Örökség évadzáró előadásán

Debrecen, 2018. December 21.                                                                   
Domokos János Antal
Trombitaművész-tanár, Karmester, Zeneszerző, Szövegíró,
Szakvizsgázott pedagógus, Közoktatási vezető,
     a Művészi Zene Kör tehetségmenedzselő szervezet és
az Alternatív Lehetőségek Művészeti Akadémia vezetője